erasmus 2.0

Uncategorized

CAT. Durant el passat semestre vaig poder gaudir, com molts altres estudiants europeus, d’una beca Erasmus a Stuttgart, Alemanya. Aquestes beces, impulsades per la Unió Europea pretenen donar als estudiants l’oportunitat d’estudiar en una altra universitat europea fomentant així la mobilitat acadèmica. El que no està escrit enlloc, però que és vox populi és que aquestes beces permeten, bàsicament, conèixer un nou país, nous costums i, sobretot, noves amistats. En aquest sentit, és evident que les noves tecnologies han jugat un paper clau en el desenvolupament i posterior manteniment d’aquestes vincles personals que, en el cas de l’Erasmus, s’enforteixen en molt poc temps d’una manera molt forta.

Si pensem en els primers estudiants que van participar en aquest programa podem entendre que el contacte entre ells s’hagi refredat ja que és complicat mantenir una relació d’amistat estreta a través, únicament, del correu tradicional. Avui en dia, i referint-me en tot moment a experiències viscudes, hi ha diversos elements que permeten, aportant-hi una mica de la nostra part (evidentment), no deixar perdre aquest contacte.

En primer lloc parlaré de la joia de la corona d’aquests nous processos comunicatius, del software de comunicació per excel·lència de les comunicacions del nou mil·leni: skype. Si fa deu anys m’haguessin dit que podria parlar per “telèfon” de manera gratuïta amb les meves amigues de Singapur, probablement hagués pensat que formava part d’una pel·lícula d’aquelles tant “futuristes” que es feien a l’època i que, per contra, avui ja és tota una realitat. És un sistema d’utilització molt senzilla, útil no només per amistats a distància sinó també per nòvios/es enyorats i, sobretot, per pares preocupats pels seus fills que han decidit anar-se’n a l’altra punta de món i que, amb només un click, poden veure i sentir al seu fill/a estimat.

En segon lloc, i per no faltar a les modes cibernètiques, parlaré del facebook, que tant furor ha causat en els últims temps. És evident que les galetes de la sort, el farmville, les fotos etiquetades (i, en conseqüència, el “cotilleo”) no són dignes de ser considerades eines comunicatives útils però, deixant de banda totes les aplicacions que podrien ser exterminades sense que els meus ulls vesessin cap llàgrima, hi ha alguns elements de facebook que considero útils. Per exemple, la planificació d’esdeveniments em va servir per estar informada de totes les sortides, festes i altres compromisos socials que es duien a terme al campus, evitant així l’enviament (i la consequent rebuda) de mails informant d’esdeveiments poc interessants. També va ser útil per evitar haver de passar el pendrive a tothom per poder veure les fotos del darrer viatge, ja que amb un simple àlbum i, assentada a l’ordinador de casa, te les podies descarregar fàcilment. Un cop acabada l’experiència, serveix per saber (més per curiositat que per altra cosa) si el retorn a les respectives pàtries ha estat tant o més traumàtic que el teu i que si, igual que tu, també esperen que arribi el moment de poder tornar a marxar de nou.

Finalment em referiré a un àmbit més acadèmic, per que no sigui dit que els Erasmus ens dedicàvem a tot menys a estudiar. És evident que en desplaçar-nos a un país estranger acostuma a haver-hi també un canvi de llengua. Això implica més d’un i més de dos conflictes lingüístics que acostumen a acabar amb l’estudiant Erasmus obrint uns ulls com unes taronges intenant comprendre (la majoria de cops sense èxit) el que l’interlocutor pretén comunicar. Una de les eines que més vaig utilitzar va ser el google translator que, tot i tenir molt mala fama per la més que evident manca de qualitat en les traduccions, em va salvar en més d’una ocasió. En rebre un mail d’un professor que et comunica que tens cinc minuts per entregar un treball i el subjecte està escrit en llengua germànica, us asseguro que és molt pràctic disposar d’una eina com aquesta ja que, malgrat no ser realment fiable, et permet fer-te una idea del que s’està parlant i no acabar lost in translation.

En definitiva, que els estudiants europeus que ara ens movem pel vell continent hem crecut i utilitzat aquestes noves tecnologies de manera que ens ajuden a fer la nostra estada a l’estranger més senzilla i, alhora, més gratificant. A més, ens permeten, sobretot, mantenir viu el contacte que ens manté lligats a aquesta experiència que, per molts, ha resultat ser la millor de les seves vides.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s