no acceptem google com a sinònim de mama.

Uncategorized

CAT. La gran addicció de la societat occidental ja no es diu cafè, ni tabac. No, senyors. Es diu Google. No calen presentacions per al buscador més famós del món, que rep a diari al voltant de 200 milions de consultes.

Sé que els que esteu llegint això direu “jo no, jo no” (primera fase: negació de la realitat). Doncs bé. Pensem. Arriba aquell moment en que la teva companya de pis et pregunta “tu saps què carai es pot visitar a Leeds?” o “podem fer castanyes sense una paella foradada?”. Estàs a la uni i algú et pregunta “però tu realment saps quina marca de roba esportiva porta l’Athletic de Madrid?” o “què és la metacomunicació?”. Estàs a casa i a les notícies sents parlar d’un tal (suposat) lladre de diners públics anomenat Fèlix Millet i tu, evidentment, no saps ni què és el Palau de la Música (ara tots ho sabem, així que no val). O bé estàs amb els amics parlant del bombardeig d’Hiroshima i no saps ni quin any era, no recordes qui eren els actors que sortien a tal pel·lícula, o no acabes de saber de què s’alimenten els suricates. Ara, pregunteu-vos a vosaltres mateixos, què feu en aquestes situacions?
a. passeu de tot i seguiu vivint en la ignorància.
b. clickeu google.com (en molts casos ja és la pàgina principal per defecte) i teclegeu aquell dubte que creieu que no pot esperar ni un segon més a ser resolt.

Sí, ho sé, la majoria haureu dit “m***a, és veritat, sóc un d’ells!” Ara la següent pregunta és, “per què… per què a mi!?!” (segona fase: qüestionament de l’addicció i autoexculpació). Per què a tu? és senzill; els humans som curiosos per naturalesa. Com no hauríem d’utilitzar constantment una eina que permet saciar la nostra curiositat en pocs segons? Tenim aquesta ànsia de voler saber-ho tot al moment (cal comentar què passa quan el google tarda més de deu segons a donar-nos una resposta? el botó “refrescar” treu fum…).

Un cop arribada a aquesta conclusió, què cal fer? El primer pas per superar una addicció és reconèixer-la. D’acord. Hola, em dic Laura i sóc addicta al google perquè per escriure aquest post he estat “googlejant” (en anglès és un verb acceptat, ho juro) per saber què volia dir google i si realment existia tal addicció.

Superat aquest pas podem començar a veure la llum al final del túnel i, en conseqüència els aspectes negatius del cas. Particularment té especial interès la batalla particular que totes les mares d’aquest planeta estan lliurant contra el buscador. Perquè pobres, estan desencisades des de que saben que a través dels buscadors hom pot aprendre a fer aquells cargols tant bons que fa des de temps immemorables o que ara també sabem com posar una rentadora perquè el senyor google ho explica molt detalladament, amb dibuixets i tot.

De totes maneres, us asseguro que com la mama no hi ha res. A mi em direu el que vulgueu, però el caldo de ma mare és mil vegades més bo que la recepta cutre que hi ha pel google (serà el toc d’amor?), les taques surten millor quan és ella la que hi posa lleixiu i, sobretot, sobretot, la nostra mama de tant en tant ens dirà “ai, quina filla més eixerida que tinc” (o floretes similars). Aquesta és, per sort, el que encara ens diferencia de les màquines. Que tenim sentiments i podem rebre’ls ja que, per la resta, sembla que la informàtica té la batalla guanyada amb avantatge evident. Tot i així, i dieu-me antiquada, em nego a substituir els consells de ma mare (“pela les patates així”, “no veus que aquí hi tens una falta d’ortografia”, “no tens ni idea de fregar un vidre, porta que te’n ensenyo!”) per un simple i apàtic fulletó d’instruccions.

Som éssers humans emocionals, admetem-ho i utilitzem en mesura les eines que la tecnologia posa al nostre abast, sense deixar que això afecti al nostre intel·lecte i, sobretot, al nostre “cor”. I sí, com que sóc una persona emocional, tot el que he dit és real i sé que la meva mare estarà llegint això i rient per sota el nas dient “ja ho sabia jo…”. Que sí, que madre sólo hay una i googles (o similars), molts.

Advertisements

One thought on “no acceptem google com a sinònim de mama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s