London part I

Uncategorized

CAT. Què dir de Londres que encara no s’hagi dit? Probablement, és difícil dir res que resulti novedós, atractiu o diferent. Tot i així, els punts de vista sobre un mateix indret sempre acostumen a ser diferents i, per tant, també se’n poden extreure en alguns casos noves experiències. Londres és, essencialment, una capital i no només la capital d’Anglaterra. Quedaria molt frívol i també molt poc encertat catalogar-la, només, de capital administrativa i política, i és que Londres té molt més de capital que moltes altres ciutats europees. És la capital del cosmopolitisme europeu, lluitant frec a frec amb Berlín. És també la capital dels musicals, dels museus gratuïts, de la monarquia més poderosa i controvertida d’Europa, de la pluja i el vent i del fish&chips. És modernitat i dinamisme, però també tradició i estaticitat. Probablement, el fet que sigui una ciutat de contrastos és un dels pilars sobre els quals es fomenta aquest multiculturalisme imperant. És una ciutat on hi ha tantes coses, estils i persones diferents que tothom hi té cabuda, i, sobretot és tant gran i tant capital, que sempre hi haurà lloc pels nouvinguts.

Des d’Europa, però, tenim una visió més aviat negativa de la ciutat, propiciada probablement per la política antieuropeista imperant i, també, per la fama que tenen els londinencs de tractar malament als seus turistes. Si bé és cert que la majoria de tòpics, en aquest cas, es compleixen, n’hi ha molts altres que mereixen ser desmitificats. Per exemple, el fet que el menjar és dolent. El problema és que el menjar tradicional anglès és difícil que satisfaci a un paladar mediterrani com el nostre, però no per això hem de tancar els ulls a l’oferta gastronòmica que ens ofereix la ciutat, basada especialment en oferir una gran varietat de cuina internacional a preus assequibles a qualsevol butxaca i que poden ser menjats en qualsevol lloc i qualsevol hora.

Tot i així, va haver-hi diversos detalls de la ciutat que van ser el que més em va cridar l’atenció. Per exemple, el fet que tots els museus públics siguis gratuïts. Per a tots aquells acostumats a rascar-se la butxaca, arribar a la Tate Gallery o al British Museum i veure les portes obertes resulta, si més no, sorprenent. A més, en veure com el cel es va enfosquint amb una altra probabilitat que acabis xop com un gat, no hi ha res més agraït que poder entrar en un espai amb la calefacció engegada. No només això, sinó que si, a més, dins de la Tate pots veure-hi llenços de Matisse, Monet, Picasso o Miró l’alegria es multiplica espectacularment. La Tate mereix tots els elogis que se li puguin atribuir, tant per la qualitat de les obres com per l’estructura i disposició de l’edifici. Personalment, em quedo amb la cronologia de l’art modern que recorre tot el segle XX fet per l’artista Sara Fanelli. Tot i això, el món no és de color de rosa i els reis mags són els pares.

La meva decepció majúscula va arribar en entrar al reconegut British Museum on comproves que el colonialisme, associat a l’afany de robar tresors (pur vandalisme, en moltes ocasions), s’ha convertit en una atracció de fira. Possiblement, és el fet que sigui gratuït el que insta a molts turistes poc interessats en el tema a entrar i utilitzar l’art mil·lenari amb l’únic objectiu de ser un fons ideal per a fer-se una fotografia. Això, sumat a la massificació general i la poca creativitat museística fan que la impressió general sigui poc positiva. El salva la cúpula de Norman Foster que, també s’ha de dir, no li arriba ni a la sola de sabata de la del Reichstag berlinés.

Aquests són només les primeres idees d’un viatge ple d’impressions que arribaran aviat, potser coincidint amb l’hora del te.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s