El desembre congelat.

català, others/altres

CAT. Desembre és un mes en que sempre passen moltes coses similars. És el mes que té un pont llarguíssim i que jo mai aprofito perquè 1. estudio 2. treballo o 3. estudio i treballo (quina vie de merde, pensareu). Acostuma a ser un mes que fa un fred que pela, però aquest any ja s’estan passant, que entre pluja, pedregades i aigua neu porto un mes i mig sense veure un raig de sol, i tot està lleig i trist.

Al desembre també hi ha el Nadal, que és una cosa que sempre dic que no m’agrada, però que al final sempre m’acaba fent el pes. És un mes en el que la gent es torna completament boja. Primer, es dediquen a arrasar botigues i qualsevol altra superfície comercial com si no hi hagués endemà, com si la supervivència de l’espècie humana depengués exclusivament de les compres nadalenques. Després compren números de loteria a tot quisqui, pensant que la sort aquest any sí que estarà del seu costat, però mai els hi toca, i s’acontenten a veure per la tele com a Sort (valga la redundancia) obren una ampolla de cava anualment, que sembla que els nens de Sant Ildefonso estiguin compinchats (o com s’escrigui) amb ells*. És la època en que tots ens convertim en tocinets perquè mengem en quantitats desorbitades, però és que és inevitable:  hi ha neules, Suchard, turró alemendrado i tortell de reis. També és la època en que ens plantegem què hem de canviar de la nostra vida, però com que encara no s’ha acabat l’any només fem això, ho pensem, i seguim fumant o no anant al gimnàs o seguim fent una feina que no ens agrada. Hi ha sopars de família, sopars d’empresa i sopars d’ex-alumnes. No t’agradaria estar a cap, però assisteixes religiosament a tots, i quan marxes cap a casa penses que per què no ho fas més sovint, que al cap i a la fi és bonic. Ah sí, també hi ha aquella tradició de l’amic invisible, que és una cosa que em fascina, perquè jo no sé com ens ho fem la gent per comprar regals tant horrorosos i poc encertats.

El dia 1 de desembre, puntuals, no fos el cas, s’encenen toootes les llums de Nadal, i les ciutats canvien i et sembla que visquis en un lloc molt més bonic, tot i que t’esgarrifis de tant en tant en veure Pares Noels dels xinos als balcons, combinats amb llums de colors i, en algunes ocasions, acompanyament musical que et taladrà el timpà. Al desembre sempre hi ha alguna cosa que no funciona o algú que la lia parda: carreteres tallades per culpa de la neu, o el servei de correus està saturat o hi ha tsunamis o, com sembla que està de moda aquest any, la gent es queda a plorar a casa (o a l’aeroport) perquè els controladors aeris fan vaga.

I, parlant de coses que van malament, desembre és sempre el mes en el que perdo més el temps. De fet, crec que em mereixo una medalla per aconseguir perdre el temps amb tantes coses diferents. Perquè és el moment en que hauria d’estar estudiant per tenir un futur digne i bla-bla-bla. Però estic aquí, escrivint sobre tòpics i adonant-me que per més que estudiï és possible que acabi com tots els controladors aeris, emprenyada, treballant més hores que un rellotge i anant a la feina escortada per una tanqueta militar. Així, tot i que la meva veu de la consciència em diu en veu baixa que això no és excusa, que jo mai seré controladora aèria i que faci el favor d’acabar el post i posi els nassos al llibre (o la face en el book, yo es que me desorino), la meva altra veu, la de la consciència maligna creu que aquesta pèrdua de temps, en vistes al meu no-futur laboral, està perfectament justificada. Fent una mica de cas a les dues acabo ja, no vull fer-me pesada en unes dates tant senyalades i maques. Potser, com jo, molta altra gent hauria de fer el mateix i deixar que tothom disfruti, com a mínim, d’uns quants dies de felicitat nadalenca, que ja tenim prou problemes la resta de l’any. Quedem entesos, tsunamis, onades de fred polar i embussos a les carreteres, sí?

*Nota: aparentment, compinchats es tradueix conxorxats. No em direu que el català no es per morir-se de riure, a vegades.

Advertisements

One thought on “El desembre congelat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s