Ferias Bayonne 2011: guia imprescindible

català, others/altres

Les festes de Baiona ja han començat! Cinc dies de festa a la capital del País Basc Francès on el blanc i el vermell són els protagonistes! Descobreix, en aquest post, algunes coses que potser no sabies d’aquestes festes.

Les festes de Baiona es celebren, cada any, l’últim cap de setmana de juliol, i poden arribar a aplegar fins a un milió de persones. Així són, darrer el Carnaval de Rio i l’Oktoberfest de Múnic la tercera festa mundial (empatada amb els San Fermins de Pamplona).

https://i0.wp.com/www.fetes.bayonne.fr/typo3temp/pics/20440c9fa6.jpg

Els vestits tradicionals de les festes de Baiona són, com a moltes altres “Ferias”, el blanc i el vermell. De totes maneres, aquesta és una tradició més o menys recent, ja que abans tothom anava vestit de blau,  personalitzant la classe treballadora, i que simbolitzava que, durant els dies de les festes, les classes socials no existien i tothom estava al mateix nivell. Avui en dia, però, és estrany veure algú vestit de color blau, i si ho fa és probablement degut a que el color de l’Aviron Bayonnais, el club de rugby de la ciutat, té el blau cel com a color oficial.

L’obertura de les festes és sempre dimecres a la nit, al voltant de les 10 del vespre. Es per això que fins a aquella hora, si bé tothom va vestit de blanc i vermell, no es pot portar el foulard al coll, ja que les festes encara no han començat. Un cop passades les 10, serà hora de lligar-se bé el  foulard, que restarà al coll dels baionesos fins diumenge a la nit.

https://i0.wp.com/www.fetes.bayonne.fr/typo3temp/pics/57fbedb5c0.jpg

L’obertura de les festes està representada per la llançada de claus des del balcó de l’Ajuntament. Cada any un personatge famós, que acostuma a tenir algun vincle amb el País Basc, llença les claus el dia de la inauguració. En termes simbòlics, aquesta llançada de claus representa que l’Ajuntament i la Vila de Baiona donen les claus de la ciutat i, per tant, via lliure als seus ciutadans per fer gresca durant 5 dies.

Tot i que no existeixen els encierros com a Pamplona, les vaquetes tenen la seva importància a les festes, i s’hi pot jugar cada tarda a diferents punts de la ciutat.

Le yoga des Fêtes, le matin à 10h

A més, durant les festes hi ha tot tipus d’espectacles folclòrics bascos i espectacles esportius ( a la foto, yoga matinal). Evidentment, tot esdevniment serà acompanyat obligatòriament d’un got que contingui, al menys, 5 graus d’alcohol. No oblidar, tampoc, menjar amb abundància en qualsevol dels nombrosos bars instal.lats per tot el centre de la ciutat, respectant així, la tradició basca.

Hi ha també molts altres esdeveniments culturals, com el Flash Mob (impressionant amb tota la gent vestida igual) o la desfilada de capgrossos amb el Roi Léon com a protagonista.

A la nit la tradició basca passa a ser la tradició mundial, consistent en beure fins a perdre la vergonya i ballar les cançons de l’estiu pels carrers. (cançons cutres igual que a tot arreu, evidentment). Difícil de trobar-se (ja que tothom va vestit igual) és important no oblidar-se d’agafar-se ben fort a la cinta (el cinturó vermell) dels del teu davant per evitar acabar ben perdut.

Elements impresicindibles dignes d’admirar: els esportistes olímpics (esportistes en l’art de beure gots de cervesa més ràpid que ningú, s’entén) saltant al riu des dels ponts que travessen la ciutat (amb fortes possibilitats d’obrir-se el cap), els cants típics regionals exaltats amb el gust del kalimotxo, així com l’originalitat de les noies que, en un afany de voler-se fer veure, aconsegueixen escurçar els seus pantalons blancs fins a que no se les vegi blanques i vermelles, sinó rosa i vermell.

Per ser més ecologistes que ningú, no oblidar-se d’emportar-se un got de plàstic de casa, i sinó comprar el got oficial de les festes de cada any. A col.leccionar també tots els que es trobin pel carrer, que valen un euro i la crisi ha fet molt mal a tot arreu.

https://i1.wp.com/www.conocerbilbao.com/wp-content/uploads/2009/08/Talos-300x224.jpg

A la matinada, de tornada a casa, apareixerà, de ben segur, aquell moment en que la gana pica a l’estòmac. Serà, doncs, el moment ideal per menjar un Taloak, una galeta basca feta amb blat i farcida amb salsitxa i txistorra. Servirà de ben segur per agafar forces pel que queda de festa, i per anar a planxar l’orella una mica més feliç.

I sí, com tot, les festes de Baiona també tenen un final. Així, s’acaben diumenge a al nit amb un castell de focs, i tot i que no hi ha el pobre de mi, la gest està trista igualment i només espera una cosa; que passi ràpid l’hivern i tornin les festes l’últim cap de setmana de juliol !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s